In de hectische wereld van vandaag is het steeds opnieuw een uitdaging om zowel in balans te blijven als je innerlijke rust te bewaren. We worden met allerlei verschillende stressbronnen geconfronteerd: balans tussen werk en prive, spanningen rondom relaties, geldzorgen etc.

Dat stress een grote invloed uitoefent op zowel ons lichamelijk als geestelijk welbevinden wordt meer en meer door de wetenschap opgetekend. Een beetje stress is niet erg maar chronische stress is schadelijk en wordt in relatie gebracht met het ontstaan van hartziekten, hoge bloeddruk, beroertes, depressies angs en paniekklachten , psychosen en slaapstoornissen.

In de afgelopen jaren hebben wetenschappers ontdekt dat het hart zijn eigen onafhankelijke zenuwstelsel heeft- een complex systeem dat het “brein van het hart” genoemd wordt. Dit systeem ontvangt informatie en stuurt het door naar de hersenen in het hoofd. Zo ontstaat er een tweerichtingsverkeer tussen het hoofd en het hart.

Hartcoherentie geeft je inzicht en informatie hoe verschillende delen van je hersenen functioneren en samenwerken, hoe emotionele herinneringen je gedrag beinvloeden, wat je emoties en je zenuwstelsel met elkaar te maken hebben en hoe je hart en brein met elkaar communiceren.

Stressreductie / Emotiemanagement progamma bij Medisch centrum WEL (door therapeuten van Essential movements).

Binnen Medisch centrum WEL wordt zowel met het Stressreductie / Emotiemanagement progamma gewerkt als vanuit de meer holistische visie, waarbij langdurige ademsessies worden ingezet om verschillende niveau’s van het bewustzijn te bereiken en eventuele blokkades of inhibities, vaak ontstaan door traumatische ervaringen, vrij te maken. Het Stressreductie / Emotiemanagement progamma bestaat uit 7 coach sessies waarbij we ons bewust worden van de relatie tussen emoties gezondheid en welbevinden maar ons ook bewust worden van onze reactie patronen, die vooral gevormd worden door stress maar nog meer versterkt worden als we de bijbehorende emoties onderdrukken. Vaak zijn we ons niet bewust dat opgestapelde stress, specifieke reactie-patronen ontwikkelt en hebben we het idee dat we steeds in dezelfde valkuil terecht komen.

Zoals het hart geen metronoom is, is ook het leven geen rechte lijn maar meer een sinusvormig patroon en stelt hartcoherentie ons beter in staat om in deze flow mee te bewegen maar tegelijkertijd de regisseur (innerlijk leiderschap) van jouw leven te blijven. Oftewel: GO WITH THE FLOW BUT RIDING THE WAVE.

Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van de door Heartmath ontwikkelde software die niet alleen je hartslag en hartvariabiliteit meet, maar tevens aantoont dat zowel de ademhaling als onze gedachten en emoties (vooral het onderdrukken daarvan) invloed hebben op het hartritme.

Wat mag je verwachten

 • Je wordt je bewust van je stressbronnen, de manier waarop je reageert en welk effect stress op je heeft.
 • Je stelt de doelen voor het omgaan stress.
 • Je leert stress sneller te herkennen en er op tijd iets aan te doen.
 • Daardoor begrijp je niet alleen jezelf beter maar ook de ander.
 • Je leert hoe je rustiger en meer opbouwend kunt reageren als de stress oploopt.
 • Je ondenkt hoe je kunt profiteren van de positieve effecten van coherentie op je welzijn, gezondheid en (sport) prestaties.
 • Je gaat je positiever voleen t.o.v jezelf en anderen.
 • Je leert betere oplosssingen te gebruiken in moeilijke situaties.
 • Je leert hoe je beter (coherenter) kunt luisteren.
 • Je word meer bewust van je eigen gevoelens en die van de ander.
 • Kortom je leert hoe een verandering in je hart je leven kan veranderen.

Onze specialist(en):

Brenda Tjoelker

Shiatsu | Wim Hof Methode

Hartcoherentie is er voor:

Beroerte

Hartziekten

Hoge bloeddruk

Paniekklachten

Psychosen

Slaapstoornissen